Waarom Google en Meta van oppoetsen houden

Binnen advertentieplatformen komt steeds meer aandacht en focus op AI. Bij creatives, biedstrategieën en ook bij doelgroepen. De platformen claimen zelfs beter jouw doelgroep in kaart te hebben dan jijzelf! Maar is dat altijd zo? En is het verstandig om al die controle uit handen te geven?

Toegegeven, zowel Google als Meta beschikt over gebruikersdata die jij als marketeer of adverteerder niet hebt. Zeker Meta weet hier al jarenlang goed mee om te gaan zodat jij jouw advertentiebudget zo effectief mogelijk kan inzetten. Start een campagne, stel wat demografische kaders op, upload een creative en Meta doet de rest.

Google wordt hier ook steeds beter in, maar hun ‘push’ producten leveren tot op heden vaak nog niet dezelfde performance als Meta. Dit is waarschijnlijk één van de redenen waarom Performance MAX in het leven is geroepen. Een soort alles-in-één campagne waarbij branding en performance samen moeten komen voor een optimale ROI. Eindelijk een manier om meer upper funnel inventory te verkopen aan adverteerders 💰

En juist in dit soort alles-in-één oplossingen schuilt een gevaar. Wanneer je alle controle weggeeft kan het platform zelf bepalen waar jij je media Euro’s aan uitgeeft. Het is immers in het belang van het advertentieplatform dat jij op z’n minst denkt dat je goede resultaten realiseert. Dat zorgt ervoor dat je doorgaat met adverteren en misschien zelfs de budgetten opschroeft.

Een advertentieplatform zal daarom beginnen bij doelgroepen die al bekend zijn met jouw merk, product of dienst. Een significant deel van het budget zal benut worden onder remarketing doelgroepen. Gebruikers die jouw website al hebben bezocht. Nu is dit doorgaans een effectieve marketing strategie en daar is op zich niets mis mee. Het vormt echter wel een probleem wanneer je deze data op één hoop gooit met de data van het deel van jouw doelgroep dat nog niet bekend is met jouw merk of product.

Dat kan een vertekend beeld opleveren, in de vorm van een te hoge ROAS (return on ad spend) of te lage CPA (acquisitiekosten). Opgepoetste resultaten dus. In het belang van het advertentieplatform. Dat kan een probleem vormen wanneer je de budgetten gaat verhogen om meer klanten binnen te halen. Dan blijkt die campagne opeens toch niet zo effectief te zijn..

Moet je dan compleet tegen de stroom in zwemmen? Nee, dat zeker niet. Dat kan ook niet altijd meer. Maar wees je wel bewust van dit soort zaken. Sluit bijvoorbeeld je merknaam uit bij Performance MAX campagnes en maak een aparte Meta campagne voor remarketing of 1st party data doelgroepen (werkt niet meer 100%. Ik kijk naar jou, Apple). Onderscheid creëren tussen mensen aan het begin van hun oriëntatieproces, ver in hun oriëntatieproces en huidige klanten blijft cruciaal voor een optimale budget allocatie en effectieve communicatie

Je kunt je afvragen hoe lang we überhaupt nog controle houden over variabelen als targeting, bids en plaatsingen. Misschien leven we over enkele jaren wel in een wereld waarin je als adverteerder bijna geen knoppen meer hebt om aan te draaien. Voer budget in, upload creative, schrijf ad cop en start campagne. Het zal dan steeds meer gaan draaien om creativiteit in je advertentie uitingen. In combinatie met een sterke propositie uiteraard. “Een goed product verkoopt zichzelf.” Met een beetje hulp van AI 😉

Contact

Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.