AI: Een Gamechanger in Webdesign

In bijna iedere sector begint AI een steeds grotere rol te spelen en ook ons werkveld is geen uitzondering. In 2024 staan we aan het begin van nieuwe ontwikkelingen in AI-gedreven webdesign. In deze blog verkennen we de invloed van AI op de toekomst van webdesign en hoe Kersvers nu al regelmatig gebruik maakt van verschillende AI-technieken. Van het automatiseren van lay-outs tot het slim creëren van afbeeldingen, AI is bezig de manier waarop we websites ontwerpen en optimaliseren te transformeren.

 

Creatief Brainstormen met AI

Stel je voor: een brainstormsessie waarbij AI je helpt om snel diverse ontwerpideeën, kleurenschema’s en lay-outconcepten te verkennen. ChatGPT fungeert als een creatieve assistent, die je helpt bij het genereren van ideeën en het vinden van inspiratie. Loop je vast met creatieve ideeën? ChatGPT biedt nieuwe perspectieven en geeft feedback. Dit is vooral handig in de beginfase van een project, waar snel schakelen en aanpassen essentieel is.

Heb je eenmaal een richting gekozen, dan gaat AI nog een stap verder. Het stelt variaties voor op je initiële idee, biedt alternatieve kleurenschema’s aan en helpt zelfs bij het fijnslijpen van de gebruikerservaring. Het is alsof je in constante dialoog bent met een creatieve collega, die je helpt om je ideeën verder te ontwikkelen en te verfijnen.

Efficiënte Afbeeldingscreatie met AI

Eén van de meest indrukwekkende toepassingen van AI is het creëren van op maat gemaakte afbeeldingen. Deze AI-tools stellen je in staat om snel en efficiënt afbeeldingen te genereren. Dit is niet alleen een tijdbesparing, maar zorgt er ook voor dat je afbeeldingen perfect aansluiten bij de huisstijl en de doelstellingen van je merk. Dit is een gamechanger, vooral als je een groot aantal unieke afbeeldingen nodig hebt. Met AI-gestuurde afbeeldingcreatie kun je sneller inspelen op marktveranderingen, zelfs met een beperkt budget.

Maar er is meer: AI brengt afbeeldingen nu ook tot leven door middel van animatie. Zet statische beelden om in dynamische visuals of laat bijvoorbeeld je logo subtiel bewegen. Deze geanimeerde afbeeldingen vangen de aandacht en voegen een extra dimensie toe aan je visuele communicatie. Ze maken je merk levendiger en interessanter voor je doelgroep.

   

Zie bovenstaande voorbeelden van een recent traject waarin we een AI-gegenereerde afbeelding hebben gemaakt, welke we vervolgens hebben geanimeerd.

AI-gestuurde Lay-outgeneratie

Eén van de meest opvallende manieren waarop AI het webdesign beïnvloedt, is door de automatisering van lay-outontwerp. AI-tools kunnen nu website-layouts genereren die er niet alleen goed uitzien, maar ook geoptimaliseerd zijn voor gebruikerservaring. Deze tools analyseren duizenden bestaande website-ontwerpen, leren wat visueel aantrekkelijk is, en passen deze inzichten toe om nieuwe ontwerpen te creëren. Dit betekent een snellere en kosteneffectievere ontwerpproces, waardoor het niet meer nodig is om lay-outs volledig van ‘scratch’ op te maken.

Daarnaast kan AI bestaande layouts analyseren, en op basis van best-practices verbeterpunten voorstellen. Zo identificeert het sterke en zwakke punten.

Wat kun je verwachten?

  • Gedetailleerde analyse van je huidige lay-out.
  • Concrete verbetervoorstellen, gebaseerd op bewezen effectieve methoden.
  • Aanpassingen die je site gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker maken.

AI kijkt naar kleurgebruik, lettertypen, navigatie en meer. Het stelt niet alleen verbeteringen voor, maar geeft ook aan waarom deze veranderingen effectief zijn. Zo leer je en groeit je website.

Toegankelijkheid en Inclusiviteit

Een andere belangrijke bijdrage van AI in webdesign is het verbeteren van toegankelijkheid. AI-tools kunnen helpen bij het identificeren en corrigeren van toegankelijkheidsproblemen op websites. Zo maak je je site toegankelijk(er) voor mensen met verschillende beperkingen Dit kan gaan om het aanpassen van lettergroottes, kleurencontrasten en navigatiehulpmiddelen. Dit is niet alleen goed voor gebruikers, maar verbetert ook de compliance met wettelijke normen.

Door je website toegankelijker te maken, bereik je een breder publiek. Je laat zien dat je om alle gebruikers geeft. Bovendien zorg je ervoor dat je website voldoet aan wettelijke normen en richtlijnen. Daarnaast verbetert dit ook je SEO en bereik.

AI verandert het speelveld van webdesign. Je krijgt een krachtige assistent die helpt bij het creëren van afbeeldingen en lay-outs, en die inspiratie biedt voor je ontwerpen. Met AI:

  • Versnel je het ontwerpproces.
  • Personaliseer je afbeeldingen.
  • Genereer je dynamische visuals om je merk te laten opvallen.
  • Optimaliseer je lay-outs voor de beste gebruikerservaring.
  • Werk je aan de toegankelijkheid van je website.

Het resultaat is een efficiënter, effectiever en toegankelijker webdesignproces. AI is niet alleen de toekomst; het is het nu. En het biedt ons mogelijkheden om te innoveren op het gebied van webdesign.

Contact

Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.